3d printen in de bouw

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

3D-printen in de bouw

De bouw is een redelijk conservatieve sector en noviteiten als het 3D-printen worden daarom kritisch bekeken en gewogen. Toch zijn er volop argumenten te noemen waarom de bouw het 3D-printen als een serieuze constructiemogelijkheid moet gaan beschouwen. De praktijk laat ook zien dat steeds meer partijen zich hierin verdiepen en de interesse in deze specifieke bouwtechniek groeit.

De toegevoegde waarde van 3D-printen zit in een aantal elementen, te weten:

Vormvrijheid

Er kunnen complexe vormen worden geconstrueerd voor een aanvaardbare kostprijs

Door vormvrijheid kan ook het gewicht van object worden verlaagd en de functionaliteit van het product geoptimaliseerd

Kostenbesparing

Ten opzichte van traditionele bouwmethoden kunnen kosten worden bespaard door het wegvallen van de noodzaak van een bekisting en indien er wapening nodig is deze kan worden meegeprint (besparing in tijd, arbeidskosten en materiaal)

3D-printen is op maat, dus verspilling van materiaal in nihil. Bovendien is er een forse reductie te realiseren op de transportkosten

Snelheid

De snelheid is hoger, de printers kunnen doorwerken en er hoeft minder handmatig te worden gedaan

Duurzaamheid

(zie onze speciale pagina hierover)

Toepassingsmogelijkheden

3D-printen in beton is bij uitstek geschikt voor het produceren van:
bijzonder gevormde gebouwen / objecten;
binnenwanden en gevels;
objecten waarbij snelheid van produceren van belang is.

De impact van 3dPrinten voor de bouw is groot

3dPrinten is een digitaal proces waarbij de productie vanuit het ontwerp wordt aangestuurd. En hoewel de overgang naar digitale productie geleidelijk zal gaan zullen we de volgende verschuivingen gaan zien:

van massa naar enkelstuks productie;
van standaard maatvoering naar geparametriseerde unieke vormgeving;
van productie in de fabriek naar productie op de bouwlocatie;
van inzet van mensen naar inzet van slimme robots en 3dPrinters;

van coördinatie door de aannemer naar coördinatie door de architect/constructeur. Maar niet alleen het productieproces en -organisatie gaan veranderen, ook het product verandert. De vormvrijheid zorgt ervoor dat andere onderdelen in het ontwerp ook mee zullen moeten vormen, want in een dubbelgekromde muur past geen rechthoekige vlakke glaspartij.

Is 3dPrinten relevant voor de bouw?

3dPrinting is here to stay’ en de impact ervan op de gebouwde omgeving zal groot zijn. Relevant voor de bouw, want het is een nieuwe productietechniek waarvan de verschillende toepassingen bedrijven wezenlijk beter laten presteren en die allerlei economische en maatschappelijke voordelen met zich meebrengt. Organisaties in de bouwsector en leveranciers zullen hierop moeten anticiperen.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie en achtergrond over 3D-printen in de bouw kunt u contact opnemen met Hugo Jager van Revelating, klik HIER